måndag 10 maj 2010

Kastrera eller inte?

För ett tag sen upptäckte vi att Melker är krypt, vilket tyvärr är väldigt vanligt hos hanhundar. För er som inte vet innebär det att bara ena kulan är nere. Tänkte ställa ut och para Melker då vi fått mycket beröm att han är så fin men det går alltså inte nu. Para kan man göra iaf men det är inget man ska göra. Vi har övervägt för och nackdelar med att kastrera eller inte och jag tror att vi kommit fram till rätt beslut. Men nu vill vi höra era åsikter. Vad tycker ni?

8 kommentarer:

Sabine sa...

jag har hört från uppfödare att man helst ej ska kastrera mopsar eftersom dom måste sövas då vilket kan vara riskabelt med deras korta nosar.. men rådfråga med en veterinär.

fick ni inte reda på att bara ena kulan hade ramlat ner när han blev könsmogen vid något vet. besök?
jag har en kompis som har en jättefin mops som var till veterinären (hon ska också ställa ut och para, han är ca. 1 år nu) och då kollade veterinären och såg att bara en kula hade ramlat ner. men sen visade veterinären henne något sätt man kunde "massera" så att den andra kulan skulle ramla ner, och mycket riktigt så gjorde den det med lite hjälp!

Mopsen Melker sa...

Hej Sabine!

Vi har också hört att trubbnosiga hundar helst inte ska sövas, vilket gör vårat beslut ännu svårare. Men enligt veterinären (som vi besökte när vi upptäckte det i samband med att Melker blev könsmogen) sa att det inte alls var några problem att söva mopsar. Däremot trodde hon att säcken var stängd och att det var för sent att massera ner kulan.

Tack för ditt svar!

Anonym sa...

Jag har läst och hört att det går lika bra att para trots att bara en kula är nere.

Ann-Christine sa...

Canelen blev champion i helgen

Mopsen Melker sa...

Oj, vilken snygging hon är! Stort grattis!

Anonym sa...

En hanhund som är krypt kan para, men det är ju inte tillåtet att regga valpar.
Och vem vill sälja oreggade valpar?
Blir ju Blocket hundar utan papper.
Att söva en trubbnos går bra om det görs hos en veterinär som har vana att söva dom som på Ulltuna. Att inte operera kan ju ha sina sidor oxå. Att hunden har kulan i buken kan ge upphov till cancer.

Mopsen Melker sa...

Det var Ultuna vi besökte där dom sa att det inte skulle vara några problem att söva mopsar. Risken för testikelcancer ökar då det blir varmt i buken, det har såklart också varit en bidragande orsak till våran fundering.

Anette sa...

Verkligen synd på en sån snygg Mops måste jag säga! Samtidigt förstår jag att ni vill ha reggade valpar.